לאחר שהמכשיר הישן בסירת הקיבוץ התקלקל, נרכש בארה"ב סונאר משוכלל. הדייג מנחם לב: "המדענים סופרים את הדגים, ואנו מזהים את אלה ששוים כסף". מהמדידות עולה כי גם הדגה מתאוששת.
סונאר חדשני שהותקן על סירת הדיג של קיבוץ עין גב שלשפת הכנרת, מאפשר לראשונה לספור את הדגים באגם. זאת, כשלוש שנים לאחר שמשרד החקלאות ביקש להשבית את הדיג במקום מחשש להיכחדות הדגה. עפ"י התוצאות העולות מהמדידות החדשות, נראה כי אוכלוסיית הדגים באגם התאוששה, והכנרת חווה תקופה של התחדשות אקולוגית.
"הרבה זמן לא ראיתי שפע כזה של דגים", הכריז הדייג המיתולוגי מנחם לב מקיבוץ עין גב, שעל סירתו הותקן המכשיר, אשר מסוגל גם למיין את הדגים עפ"י סוגם וגודלם. סירת הדיג של הקיבוץ הייתה היחידה באגם שצוידה כבר לפני שנים בסונאר מיושן, ולפני כשבועיים הותקן עליה המכשיר המתקדם שרכש הקיבוץ.
"יש התפוצצות אוכלוסין של סרדינים, מתוך 718 מליון דגים שספרתי באגם, למעלה מ-90 אחוז הם מסוג זה", אמר אתמול לב.
אך בעוד הסרדינים, לדבריו, אינם בעלי פוטנציאל מסחרי, גם מספרם של דגי האמנון, הנחשבים למעדן בעיקר בתקופת החגים, גדל מאוד- בערך פי עשרה לעומת תקופת השפל של 2008. להערכתו של לב, עד סוף השנה יעמוד שלל הדיג של האמנון על 150-200 טון.
לדבריו, "הסונאר הישן היה פרי מיטבי מאוד, ושימש אוניות מלחמה בתקופת מלחמת העולם השנייה. למרות זאת, הוא לפחות אפשר לנו לזהות תנועה של להקות דגים, כך שידענו היכן ומתי להטיל למים את הרשתות. הוא אפשר לנו להפסיק לצאת לדוג בלילה בעזרת פנסים".
לפני כשבועיים נפגעה תחתית הספינה של לב מבול עץ, והוא נאלץ לוותר על המכשיר הנאמן שבמשך כשני עשורים שימש בתור העיניים שלו באגם. במקומו הוזמן ממפעל בסיאטל הסונאר המשוכלל, אשר מסוגל, כאמור, גם לספור את הדגים ולזהות את גודלם ואת סוגיהם השונים.
גם הסונאר הישן משך לסירת הדיג של עין גב מדענים וחוקרי אגמים שביקשו לאסוף מידע על אוכלוסיית הדגים של הכנרת, וכעת, עם התקנתו של הדגם החדש, לב מספר כי ההתעניינות מצדם גברה מחדש. "עכשיו סופסוף, הגופים המחקריים האחראים על שמירת הכנרת יוכלו לדעת באמת ובצורה מדויקת יותר כמה דגים ומאיזה סוג קיימים באגם".
כתבתו של עדי חשמונאי. פורסם במעריב ב- 4.9.12